„Храброст је кад знаш да читаш и пишеш“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Српске православне цркве посетили су 19. фебруара 2017. године децу  Центра за интеграцију младих – Свратиште за децу улице у Београду.

Деца која бораве у Свратишту представљају једну од најугроженијих категорија нашег друштва јер живе у објектима  углавном без основних услова за живот као што су струја, вода и грејање, а раде на улици.

Свратиште им је најчешће једино место на коме могу да се окупају и пресвуку, да се огреју и поједу нешто скувано и топло, да се друже са својим вршњацима, да буду деца.

Обзиром да често и радо одлазимо у посету деци то смо се већ добро међусобно упознали. Утисак је и да је деце у Свратишту све више.

Чим смо дошли у Свратиште, једна девојчица нам се похвалила да је почела да учи глуму, па је убрзо, заједно са две другарице, организовала мини приредбу у жељи да нам покаже колико је за неколико месеци учења глуме напредовала.

Добили смо на поклон це-де на коме је снимљено неколико песама које су деца отпевала, као и књигу о свету деце улице под називом „Из мојих ципела“.

У овој књизи деца су давала одговоре на различита питања из живота, као на пример да је „храброст кад знаш да читаш и пишеш“.  И заиста је потребна велика храброст да се науче и прихвате нови и бољи обрасци понашања и да се пође „узаним путем“.

Једна волонтерка организовала је такмичење у бојењу цртежа у бојанкама, на којем су деца радо учествовала и својски се потрудила да их обоје што боље. Од десетак радова гласањем свих присутних додељена су два прва и два дуга места. Награде за освојена места, али и за сву присутну децу биле су чоколадне бананице.

Могућности да овој деци пружимо подршку и да их охрабримо су велике. Треба само да се одлучимо да део свог слободног времена проведемо са њима, „Јер нам се свима ваља јавити на суду Христову, да примимо сваки што је који у тијелу чинио, или добро или зло“. (2. Кор. 5, 10).

„Заиста, заиста вам кажем, када учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте.“