„Гледај ме срцем да би ме боље разумео“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, у недељу 30.априла 2017.године, после Свете Литургије, посетили су штићенике Дома социјалне заштите „Сремчица“ који се налази у истоименом београдском насељу.

На улазу у Дом сачекао нас је прота Деливоје Рајак, кординаторка госпођа Вања Анчић и неколико штићеника Дома. У дворишту Дома прво смо се сви заједно помолили и заблагодарили за сву љубав и милост Божију.

Поред  дивне природе у којој се налази овај Дом, диван је био и наш сусрет са штићеницима Дома који су нас радосно дочекали и са којима смо провели преко два сата у за нас душекорисном дружењу.

У овом Дому тренутно живи 300 особа, узраста од 7 до 66 година. Наиме, два најмлађа штићеника Дома имају по 7 година док најстарији штићеник, који је у овај дом дошао са 6 година, сада има 66 година.

Штићеници Дома су нас прво повели у обилазак просторија и радионица у којима у оквиру радне терапије заједно са својим васпитачима, праве различите украсне и употребне предмете којима уређују простор у коме живе, али које и продају ради прикупљања новчаних средстава како би побољшали услове живота у Дому. Госпођа Вања нам је рекла да су раније успешно сарађивали са фабрикама, нарочито онима које су производиле картонску амбалажу, на паковању ове амбалаже, те да су тада на тај начин успевали да обезбеде знатна а свакако редовна новчана средства потребна за различите програме којима припремају своје штићенике, у случајевима у којима је то могуће, за живот ван Дома.

Показали су нам радионицу у којој шију и везу, као и уметничку радионици у којој израђују различите украсне предмете, слике од конца рађене техником сличном колажу, корпице које су нам се посебно допале и које су исплетене од старог папира, слике које  раде разнобојним украсним тракама квилинг техником, од којих смо једну, нарочито лепу, добили на поклон.

После обиласка ових радионица наши домаћини су нас угостили кафом, соковима и кексом у просторији која је намењена спорту, у којој се налази сто за билијар, а на зидовима у полицама мноштво освојених пехара у различитим спортским дисциплинама. Саша нам је рекао да је у својој категорији освојио треће место на светском првенству у стоном тенису а прво место у фудбалу.

Одигране су и две партије билијара мешовитих екипа, а двојица штићеника који добро играју билијар, показали су волонтеру који је са њима играо, уз смех, шале и навијање, како да побољша технику играња.

У дворишту испред ове просторије одиграна је и партија бацања кугле, а затим су нам показали њихово пољопривредно газдинство, које је на нас оставило посебан утисак а које чини башта под пластеником, воћњак, једна овца са јагњетом, једна коза, неколико јарића и гуске. Штићени дома старају се и о неколико мачака и паса.

Госпођа Вања нам је рекла да се сваке године у новембру, у периоду у коме прослављају Славу Светог краља Милутина, организују под називом „Моја Сремчица“ спортске и друге програме и активности  у циљу укључивања свих који желе и могу да учествовањем у тим програмима помогну да штићеници Дома осете да их други прихватају и разумеју, јер је блискост међу људима и потребна и важна.

На крају посете у којој смо заиста уживали, упознали смо и два рођена брата млађег узраста, који су нас заједно са другим штићеницима испратили до излаза из Дома и махали нам на растанку, а госпођа Вања нас је позвала да ускоро поново дођемо што ћемо радо учинити.

„Свако од нас треба да у личности другог човека види лице Божије, лице свог брата и вечног сабрата“  учи нас  патријарх Павле, а Свети Игњатије Брјанчанинов каже: „Указуј поштовање ближњем, не гледајући на узраст, пол, сталеж – и постепено ће у твом срцу почети да се јавља света љубав.“ И зато „гледај ме срцем да би ме боље разумео“.