vds-logo+text
spc-sr

Главу горе! Идем даље!

У пету недељу Великог Часног поста кад прослављамо свету Марију Египћанку 25. марта 2018. године волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су после Свете Литургије посетили Специјалну болницу за рахабилитацију и ортопедску протетику познатију као „Рудо“. За разлику од календарског пролећа које је управо почело време и појаве у Цркви се посматрају и мере другим мерилима, мерилима Вечности. Све, а највише наш живот се посматра и мери у односу на Васкрсење Христово и Његову победу над смрћу, грехом и ђаволом. Да би учествовали у Његовој Славној Победи сваке године с великом усрдношћу дочекујемо „посно пролеће“ када на почетку Свете четрдесетнице наш труд поста  почињемо у духу црквене химне која нас позива на подвиг:

Посно пролеће је дошло!
цвет покајања;
Очистимо се браћо од свих зала
вапијући дародавцу Светлости,
Слава Ти, Човекољупче!

Највећи део посног пута смо прешли а пред Страсну седмицу и страдање Христово сећање на житије Свете Марије Египћанке је јединствен и поучан пример да је за духовно буђење, раст и нови живот, живот у Христу  пресудно покајање. Што и нас подстиче да проверимо да ли смо „свукли старог човека с делима његовим“ и „обукли се у новога, који се обнавља за познање, према лику Онога који га је саздао“ на шта позива Свети Апостол Павле (Кол. 3,8-10).

Волонтере Милосрдне секције ВДС-а је врло срдачно примило особље Специјалне  болнице и пацијенти који су у овој установи на рехабилитацији. Приликом њиховог обиласка по собама волонтери су поделили воће, „Православље“ и мали молитвеник. Разговарало се највише о околностима које су довеле до тешких траума и ампутације  најчешће доњих екстремитета. До ових тешких траума је дошло због повреда, дијабетеса, болести крвних судова и врло често због „мале“ непажње. Многи су се обрадовали што су дошли људи из наше, Српске православне цркве и што у Цркви мисле на њих. Разговарало се о молитви, Светом Причешћу и вери у Бога која је свима нама најважнији ослонац у животу.

Изузетну ведрину у ситуацији која га је задесила показао је један седамдесетседмогодишњак, господин Томислав који је одмах, чим је изгубио ногу рекао себи: „Главу горе. Идем даље“. Врло је омиљен међу пацијентима Стационара.

Од дечака који је био на рехабилитацији добио је на поклон цртеж на дрвној плочи који је дечак урадио левом руком, јер је изгубио десну. Колико је био одлучан и чврст према себи и свом губитку, толико је Томислав био болећив према овом дечаку кога је задесила овако тешка повреда на почетку живота а са којом се дечак, цртеж то показује, храбро суочио.

Посети волонтера се обрадовала и мати Евгенија из манастира Ваведење на Сењаку, посебно кад је видела монашки лик, мати Јелисавету која предаје веронауку у основној школи у Баричу и Малој Моштаници и често иде у посете са Милосрдном секцијом ВДС-а. Са мати Евгенијом се разговарало о њеном лечењу и рехабилитацији и о Манастиру. Мати Евгенија је са пуно љубави говорила о свом манастиру посвећеном Пресветој Владичици Богородици и његовим светињама. На питање да нам нешто каже о икони Светог Николе мати Евгенија је рекла да је икону Светог Николе, чији се лик на икони само назирао донео, у Манастир архимандрит Јустин Поповић, свети Ава Јустин  рекавши монахињама да ће на њој видети чудо. Монахиње су обезбедиле да се на икону стави стакло, молиле су се пред овом иконом и она се мало по мало сама обнављала и обновила тако да се лик Светог Николе јасно види.

Слично овом Божијем чуду се и у човеку чудесно обнавља Лик Божији по коме је створен. То се дешава уколио живи с вером  по Јеванђељу и светотајински, у подвигу молитве и поста и уклони прљавштину греха из своје душе. Зато је кад дође „посно пролеће“ и Света четрдесетница важно да принесемо „цвет покајања“ да би нашу очишћену душу обасјало Сунце Правде, Васкрсли Христос Господ и Бог наш.