Фрула

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско- карловачке Српске православне цркве, у Недељу Православља 05. марта 2017.године после Свете Литургије, посетили су пацијенте који се налазе на лечењу и рехабилитацији у Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетику „Рудо“ у Београду.

Ова болница која је основана 1954. године ради рехабилитације жртава Другог светског рата и данас је јединствена установа овог типа у Србији, а по квалитету рада и даље је позната и призната и ван граница наше земље.

У овој болници опорављају се пацијенти који су, најчешће због компликација изазваних шећерном болешћу, остали без екстремитета. Они се овде кроз различите облике рехабилитације привикавају на нови живот умногоме ограничен и условљен и поново уче да уз помоћ протеза ходају. Највећа жеља им је да се опораве, врате својим домовима и наставе колико је то могуће, да живе и раде као раније.

На рехабилитацији остају дуго у просеку око три месеца али и касније поново долазе на редовне контроле када остају у болници неколико дана. Не можемо а да не помислимо колико је стрпљења потребо да би се поново уз помоћ протезе учило и научило ходање, а под сенком сазнања да због болести и друга нога може на исти начин да буде угрожена.

Међутим, и поред свега ови људи су ведрог духа и радо се друже са волонтерима. Посебно се обрадују часопису „Православље“ који им обавезно сваки пут донесемо. Како су волонтери и студенти Православног богословског факултета из Београда, то пацијенти често постављају питања која се односе на нашу веру, на која волонтери радо одговарају.

 Ове недеље имали смо посебно задовољство да чујемо како господин Миленко из Александровца Жупског, подно планине Жељин, свира фрулу. На прве звуке фруле врло брзо су се у његовој соби окупили пацијенти из других соба и волонтери, а господин Миленко је испунио и неколико музичких жеља.

И као што је после победе Православља над иконоборцима и другим јересима, ког догађаја се сећамо у Недељи Православља, наступио препород и обнова у свим областима духовног живота, даће Милостиви Господ да се ови људи али и ми са њима, пошто претрпимо и понесемо свој крст, удостојимо љубави Божије која нас укрепљује и избавља из свих животних неприлика.

Свети оци уче да нас само „плодотворни“ односи према људима воде спасењу, па почнимо, уколико већ нисмо, да током овог Часног поста помажемо једни другима и да са ближњима делимо наду и веру у Господа.