ЕРАЗМУС +

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и митрополита Китруса, Катерине и Платамона Г. Георгија по први пут ове године у организацији Верског добротворног старатељства и Канцеларије за младе „Св. Фотије“ из Катерине, група омладинаца из Србије је учествовала у европском програму ERASMUS +.

У Европској Унији живе многи народи и различите културе, али и поред тога током година формирана је идеја о заједничким европским вредностима и тековинама. Међутим, да би се нашла повезујућа нит међу народима потребно је успостављати мостове упознавања и сарадње. Еразмус програм у Европи и код нас је одавно познат и најчешће се везује за образовне институције и размену студената док јер Еразмус + окренут ваннаставним активностима и кроз пројекте подржава све врсте удружења за младе који скоро увек имају за циљ упознавање, зближавање, развој међунационалне сарадње и учвршћивање веза међу омладином Европе.

Група од деветоро омладинаца узраста од 17 до 23 године је у периоду од 20. до 29. августа боравила у Грчкој, у граду Катерини заједно са децом из Пољске, Румуније и Грчке. Подели свој идентитет – „Share your identity“ је био назив летњег кампа. Кроз радионице, предавања, панеле и тимски рад деца су имала прилике да представе земљу и културу из које долазе као и своју цркву и институцију коју представљају. Кроз игре упознавање које су карактеристичне за овакву врсту кампова почетна трема је превазиђена и свима је било лакше да се међусобно друже и упознавају. После тих игара учесници су брзо приметили да имају много више заједничког као што су: интересовања, схватања, жеље, циљеви, погледи на свет итд. него што су то испрва мислили.

По правилнику Еразмус + пројекат је потребно крунисати заједничким делом који ће на крају програма моћи да види и шира јавност. Изложба светлописа (фотографија) земаља учесница, али и слика које су начињене у земљи домаћина је био најбољи начин да деца покажу шта су све радили и научили у кампу. Изложби је претходило предавање професионалних светлописаца о основама светлописа и сликања које је за многе било право откровење будући да је познато колико сликање данашњој омладини значи, а ретко ко је имао прилику да чује професионалце о овом занату и уметности. Кроз излете и обиласке студенти и ђаци су се поближе упознали са културом Грчке, а посебно области Пиерије којом доминира планина Олимп. Посетили су манастире, цркве, антички, природњачки и црквени музеј, национални парк планине Олимп, град Катерини и Литохоро. Имали смо одличне водиче који су на прави начин представили и приближили историју крају. У овако лепом крају као што је Олимпска регија било је лако наћи инспирацију за безброј светлописа па је жири имао праве муке да одабере најлепше за изложбу.

Одвојене пријеме за учеснике кампа су уприличили Митрополит Г. Георгије, начелница округа и градоначелник Катерине. Велики утисак на сву децу је оставио летњи камп митрополије за децу веронауке који су у Грчкој неизоставна институција и кроз који прођу скоро сва деца из митрополије. У камповима децу уче молитви и исповести искусни духовници као и свим обавезама живота у заједници. О томе колико су кампови веронауке плодотворни најбоље говори реченица нашег домаћина управника кампа о. Павла Дуроса да седам дана у летњем кампу за децу веронауке вреди као годину дана часа веронауке у школи. Кампови се по правилу налазе у природи па су нам домаћини после вечерње службе уприличили летњи биоскоп и вечеру на отвореном.

Олакшавају околности која је све радовала је та да су сви учесници православци па су заједничке молитве и Литургије биле права радост и потпуно ново искуство док су оброци почињали молитвом на румунском а завршавали се на српском или на црквенословенском и на грчком. Делегација Румуније је дошла из места Ђурђу и чине је ученици Богословије. Пољаци су из парохије из Лублина и послао их је епископ г. Авељ док су деца из Грчке баш из Катерине.

Велика захвалност иде домаћинима Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Г. Георгију и свим његовим сарадницима: Василију, Деспини, Катерини, Марти, Статису и др. који су дали све од себе да организација Еразмус + кампа прође без грешке.

Да је програм успео најлакше се види по томе што је свима било жао што се исти завршава, али и по томе што су размењени контакти, што су сви сада пријатељи на свим друштвеним мрежама, али највише по томе што су се правили планови ко ће следеће године да поднесе захтев за Еразмус + и да буде домаћин.

Извор: Верско добротворно старатељство