vds-logo+text
spc-sr

Дружење на онкологији

На Св. Јована Милостивог, 25. новембра 2015. године, волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су посетили Дечије одељење Института за онкологију Србије. Свети Јован Милостиви Патријарх Александријски био је племенитог рода и чувен због милосрђа и благочешћа. Сви свети одликовали су се милосрђем, али Св. Јован „беше се сав предао овој дивној добродетељи“. Такав је био и његов сусрет са сиромашном удовицом која му се јадала и говорила о својој муци. То је потрајало па су пратиоци патријархови „рекли владици да пожури у цркву на службу, и после службе може чути ту жену. Одговори им Св. Јован: а како ће сад Бог мене послушати, ако ја њу не послушам? И не хте се кренути с места док не чу удовичину жалбу до краја“.

У дневном боравку дечијег одељења било је пуно деце када су волонтери дошли заједно са оцем Зораном Керезовићем, духовником Института. О. Зоран се за децу помолио „посети их Господе својом милошћу и благослови Твоје створење које Ти се овде моли“ и причестио их рекавши да је Света тајна Причешћа молитва над молитвама јер благодат Божија силази највећом снагом. Поделио је иконице Светог Нектарија Егинског Чудотворца заштитника Института који је пре два дана свечано прослављен на Институту за онкологију.

После заједничке молитве волонтери су разговарали са децом и њиховим родитељима и играли се са малом децом. Волонтери већ знају шта које дете воли тако да је игра за децу била права радост. Нарочито са пластелином и балонима које је донела једна млада мама волонтер. И разговор на Дечијем одељењу Института за онкологију има посебну вредност. Родитељима је лакше да поделе своју муку, да чују речи охрабрења и поверења у Божију милост. Нарочито уколико су тек довели своје дете на лечење и почели борбу са болешћу. У тој борби, уз велики труд лекара и стручног особља Института, вера у Божију помоћ даје снагу и деци и родитељима. Тој вери у Божију помоћ волонтери Милосрдне секције ВДС-а заједничком молитвом, дружењем и разговором придружују своју веру и љубав и зато ревносно и радосно долазе у ове посете.

Придружите нам се!