vds-logo+text
spc-sr

Друга недеља Часног поста

Друге недеље Часног поста 12.марта 2017 године, када наша Света Црква слави Светог Григорија Паламу, волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке Српске православне цркве, присуствовали су светој Литургији у цркви Светог Апостола и Јеванђелисте Луке.

Ова црква се налази у кругу Клинике за рехабилитацију Др Мирослав Зотовић у Сокобањској улици у Београду и прва је црква која је изграђена после Другог светског рата у кругу једне београдске болнице.

У топлом и молитвеном амбијенту протојереј-ставрофор Ђура Шуша се са очинском љубављу и разумевањем моли за здравље оних који се ту лече, раде или бораве, јеванђељски теши и охрабрује све који му се обрате упућујући их да је присуство Светој литургији а посебно Свето причешће лек за здравље тела и спасење душа и редовно обилази пацијенте који су због природе своје болести непокретни.

После трпезе љубави постављене испред цркве волонтери су заједно са оцем Ђуром отишли у посету деци која се лече на дечијем одељењу Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију.

Церебрална парализа утиче на дететову способност кретања, држања тела и равнотеже, а често проузрокује и обољења чула које даље воде до немогућности или потешкоћа у комуникацији. Велики број деце оболеле од ове болести има нормалну интелигенцију. Лечење је дуготрајно, зависи од степена инвалидитета детета и спроводи се кроз различите терапије а у циљу да се код детета развију способности које ће га у највећој мери осамосталити. У истом циљу деца похађају редовну или специјалну школу.

Деца се посебно обрадују оцу Ђури јер их он редовно обилази испуњавајући њихова отворена срца радошћу, вером и љубављу.

Обзиром да су нас деца већ добро упознала радо се друже са нама трудећи се да нам покажу шта су научила или шта воле да раде.

Једна девојчица, која највише воли да пева Химну Светом Сави, похвалила нам се да је помогла својој баки у прављењу славских колача, док је друга девојчица која је у болници почела да учи да говори, успела да нам отпева једану строфу Химне.

Старији дечак нам је рекао да се нада да ће ускоро изаћи из болнице и да ће се вратити својој породици, а дечак узраста од десет година који је у колицима и који не може да говори, одлично саставља пазле и има диван осмех.

Отац Ђура каже да болесни уз молитву за исељење желе и топлу реч разумевања и саосећања за своје патње и да пружајући им утеху наша љубав као највиша заповест Божија, постаје делатна и жива.

Само самопожртвована љубав која се испољава кроз дела у којима служимо ближњим када је то њима потребно потврђују нашу љубав према Господу и нашу жељу и труд да живимо по Његовој Светој Вољи као бисмо „добар одговор дали на Страшном Христовом суду.“