vds-logo+text
spc-sr

Дом Бежанијска коса прославио своју славу Свету Петку

Дом Бежанијска коса који се налази у оквиру Геронтолошког центра Београд прославио је 27. октобра 2017. године своју заштитницу Свету Петку. Међу гостима су били и представници Верског добротворног старатељства ђакон Бранислав Јоцић са сарадницима. Око славске свеће и колача су се, као што би у свом дому, и ове године у великом броју окупили корисници Дома и они који о њима највише брину запослени у Дому. Свечаност је почела тропаром Светој Петки који је отпевао хор „Звон Католикон“. Протојереј-ставрофор Стеван Мрђен духовник Дома је пресекао славски колач уз појање ипођакона Зорана Бобића и ђакона Бранислава Јоцића.

Прота Стеван је честитао славу свима који су везани за овај Дом, управи на челу са госпођом Вањом Талески, корисницима, лекарима, медицинским сестрама, социјалним радницима и свим запосленима и поздравио све госте. Издвојио је посебно своје сараднике господина Дејана са супругом Јеленом, Рускињом који му помажу при појању и богослужењу у Капели Свете Петке и који довозе и одвозе оне који желе да присуствују богослужењу, напоменувши и то да они долазе са велике удаљености да би му помогли у богослужењу.

Обраћајући се присутнима прота Стеван је врло топло говорио о Светој Петки једној од најпоштованијих светитељки у нашем народу и уопште. Беседу је почео питањем „Ко је била Света Петка“. Рекао је  да је потицала из врло имућне, богате и побожне породице и да  је од ране младости цео свој живот посветила Богу кроз молитву, пост и созерцање. Говорећи о њеном животу и подвизавању у Јорданској пустињи он је између осталог рекао:

– Зашто је тако поступила? Имала је дубоку веру у Бога. Знала је да сваки човек у себи поред тела носи и душу која је важнија од тела. Тело је привремено а душа је вечна. Знала је и оне речи из Светог Писма: Човече шта ти вреди ако сав свет задобијеш а душу своју изгубиш. Какав откуп можеш дати за душу? Душа припада Господу јер је боголика а тело земљи јер је од земље и то до Другог доласка Господа Исуса Христа када ће се душа и тело сваког човека сјединити, оживети и стећи бесмртност… Мошти њене Бог је посветио, остале су свете, читаве и нетљене. Како онда пре хиљаду година, тако и данас. Над њеним моштима чуда су се многа дешавала и онда а и данас… Како да се ми угледамо на Свету Петку? Овде у овом Заводу је много невољних који без туђе помоћи не могу. Успео сам кроз ово моје време да видим како се са великим стрпљењем помажу невољници у сваком погледу. Прилазе им као што мајка призи свом детету и кашику по кашику хране их за пример свима нама. Ево шта Господ каже за такве: Ако и чашу хладне воде дате свом ближњем, а сви су људи ближњи, деца Божија опростиће вам се многи греси и заслужиће те Царство небеско. А ви који ту радите, а радите предано све то од Господа можете добити…. Још једном поздрављам и од срца честитам вашу славу Свету Петку а Господ Бог, Мајка Божија, Света Петка и сви светитељи нека вас заштите и дају утеху. Амин“.

Управница Дома госпођа Вања Талески је честитала славу и пожелела „вама који живите и нама који радимо још бољи и квалитетнији живот у Дому“. Госпођа Талески је поздравила госте „који су дошли да уприличе овај наш тренутак и који ће неко својом речју, неко песмом учинити то за нас. Прво ћу најавити ђакона Бранислава Јоцића који заједно са својим пријатељима, ако могу тако да их назовем из ВДС-а и Цркве Светог Александра Невског овде врло често долазе и посећују нас“  најавивши затим и остале учеснике у програму.

Ђакон Бранислав Јоцић је обраћајући се присутнима између осталог рекао: „Припала ми је част и задовљство да вас у име Верског добротворног старатељства хуманитарне организације Српске православне цркве од срца поздравим и пренесем благослове Његове Светости Патријарха српског Иринеја који благосиља и стоји иза свих наших акција. Срећна слава управи и свима вама који боравите у овом Дому и радите у њему. И могу да кажем благо вама који имате оваку дивну светитељку за вашу заштитницу. Што се више молимо светитељима они су нам ближи. И када смо усамљени и кад нам је тешко треба да им се обраћамо као нашим најближима, као нашим пријатељима  јер они нас чују и могу нам помоћи“.

Уследио је уметнички програм у коме су учествовали: Лепомир Ивковић који је рецитовао „Славску молитву“ и „Здравицу“ Добрице Ерића, Драгана Вучиćевић је отпевала песму „Петлови море појев“, Ивана Трмчић која је отпевала песму „Сини јарко Сунце са Косова“ и хор „Звон Католикон“.

Свечано али пре свега молитвено прослављање славе Свете Петке у Дому Бежанијска коса сигурно доприноси да Свету Петку и они који живе у Дому и они који у њему раде стално призивају у својим молитвама и да тако уз њену помоћ носе бремена један другога, на шта смо према речима Светог Апостола Павла сви позвани и тако испуне закон Христов ( Гал. 6, 2).