Дом Бежанијска коса прославио своју славу Свету Петку

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

И ове године Дом Бежанијска коса који се налази у оквиру Геронтолошког центра Београд прославио је свечано своју славу и заштитницу преподобну мати Параскеву-Свету Петку на њен дан 27. октобра 2019. године. Наши најстарији суграђани заједно са управом, запосленима и гостима међу којима су били и представници Верског добротворног старатељства сабрали су се у великом броју на Светој Литургији у Капели посвећеној Светој Петки у саставу Дома. Празнично расположење се осећало међу кориснцима Дома који су,  многи у својим колицима, били у холу испред Капеле која је била мала да прими све који су дошли на Службу Божију. Протојереј-ставрофор Стеван Мрђен њихов духвник је с очинском бригом пре богослужења оне који су желели исповедио. Сами или уз туђу помоћ наши најстарији суграђани су прилазили да целивају икону Свете Петке и кивот с честицама моштију више светитеља међу којима су и власи косе Свете Петке. Прота Стеван је началствовао Светом Литургијом уз саслуживање ипођакона Зорана Бобића и чтеца Милијана Лукића студента Православног богословског факултета. Велики број корисника се причестио. Богослужењу је присуствовао и верни народ миросао умировљени протојереј-ставрофор Чеда Костић из Чикага.

У свечаној сали Дома у присуству великог броја корисника и запослених  благословљено је славско жито и преломљен славски колач. Поводом тридесете годишњице протојерејске службе протојереју-ставрофору Стевану Мрђену у име запослених у Дому и саслужитеља  Капеле уручена је повеља и нова свештеничка одежда.

Обраћајући се присутнима прота Стеван је с пуно љубави говорио о својој свештеничкој служби у овој установи. Захвалио се управи и запосленима на признању и дару и на разумевању и подршци у његовом пастирском рад. Захвалио се и саслужитељима и појцима који му помажу на богослужењу у Капели и свима који помажу да наши најстарији и често занемоћали суграђани дођу на Свету Литургију. Прота Стеван је говорио о животу и подвизима Свете Петке која својом љубављу према Богу, коме је посветила свој живот, трудовима у посту и молитви свима нама треба да буде  пример за углед. Поставивши питање: „Како да се угледамо на Свету Петку“  прота Стеван је рекао: „Овде у овом Заводу је много невољних који без туђе помоћи не могу. Успео сам кроз ово моје време да видим како запослени лавовски с великим стрпљењем помажу невољнима у сваком погледу. Прилазе они који се брину о њима и прилазе као што мајка прилази детету, тако они прилазе од једног до другог па их кашичицом хране. И верујте да је тежак и претежак живот оних који овде раде. Ево шта Господ за такве који тако раде каже. Помозите свима, помозите ближњем. Сви су људи ближњи, деца Божија. Опростиће вам се многи греси и заслужићете Царство Небеско ви који ту радите, а радите предано, све то од Господа можете добити јер Он који је невидљив све види и који је нечујан све чује.“

Ово сабрање у име Божије и у спомен и славу Свете Пеке у Дому Бежанијска коса је било велика радост и  благослов за све: управу, запослене и наше најстарије суграђане који у њему бораве а запосленима верујемо подстицај да уз Божију помоћ и молитвама Свете Петке истрају у својој племенитој бризи о старим и немоћним особама знајући увек, као што је рекао прота Стеван,  да то раде пред Лицем Божијим.