Дођи и види

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Волонтери Милосрдне секције у Манастиру Фенек

Постоје места и тренуци где се осети пуноћа живота, његова лепота и снага која произилази из извора Живота Господа Исуса Христа. То су осетили и доживели волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства после Свете Литургије и трпезе љубави у манастиру Фенек у недељу 23. фебрура 2020. године. У храму све је било у исто време и присно и молитвено и пуно поштовања. Бројна деца, и велика и мала, понашала су се као код своје куће али тихо како приличи светом месту где је неко Ко те воли и Кога ти волиш. А и ми, већина нас је дошла у манастир први пут, осећали смо као да ту припадамо, да нисмо странци. Јевађеље о Страшном Суду и беседа Светог Владике Николаја из његових Омилија која је прочитана само су учврстили нашу пажњу и поглед према вечности и Царству Божијем.

Та љубав, радост и присност као да су се из храма прелили и пренели у манастирску трпезарију где је била постављена трпеза љубави за којом су присутни седели као једна велика породица. У челу је био игуман, отац Макарије чија очинска љубав као да је надхњивала и грејале све. Нарочито децу која су прилазила њему или одговарала на његов позив и рецитовала или певала. И врло мала и школска деца рецитовала су дечије, веселе и побожне песме и песме о родитељској љубави међу којима и песму „Мој тата“. Једна девојчица је врло посвећено свирала на хармоници и дочарала сву лепоту овог помало заборављеног музичког инструмента. А како је певао и свирао део групе „Фенечки бисери“! Неке од познатих и омиљених песама као што су „Не дамо светиње“, „Ој Косово, Косово“, Онамо, Намо“ и друге уз „Бисере“ певала је цела сала. И посебно, молитвено отпевали су Марије Дјево. Младић, студент грађевине отпевао је псалм сто други. И одрасли су дали свој уметнички допринос. Један од присутних је свирао на гитари и отпевао неколико песама међу којима и своју песму посвећену Светој Петки. Посебан утисак на све оставила је девојчица која је у завршном делу ове, можемо слободно рећи мале приредбе изрецитовала песму Милана Ракића „На Газиместану“.

Отац Макарије је и нас сазнавши да смо из Милосрдне секције ВДС-а врло срдачно примио. Ту је била и наша Божица из Женске радне секције ВДС-а са породицом, њен син и ћерка су такође активни у ВДС-а, а међу присутним породицама са више деце била је и породица Милуновић из Умке која је са ВДС-ом ишла на летовање, организовано за вишедетне породице, у Грчку. У недељни дан када Милосрдна секција обично иде у посете деци и најстаријим суграђанима и потребитима у установама социјалне заштите Београда и болницама то овог пута није било могуће јер су посете овим установама из предострожности због вируса забрањене. Дошли смо у манастир Фенек, храм је посвећен Светој Петки да се поклонимо чесетици моштију Свете Петке и другим светињама манастира. За нас је Света Литургија и цео боравак у овом древном манастиру био велики благослов и незабораван доживљај радости и пуноће која произилази из извора Живота Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.