„Дечко, знаш ли у чију војску идеш? Понекад се осами, прекрсти се и изговори Оче наш.“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Представљен нови роман аутора Зорана Милојевића „Погурај ветар“

Најновији роман аутора Зорана Милојевића „Погурај ветар“ и књига есеја „Нисмо ми од јуче“ представљени су у понедељак 16.12.2019. године у Свечаној сали парохијског дома Храма Светог Саве у организацији Верског добротворног старатељства у сарадњи са свештенством Храма. Књижевно вече је било посвећено блаженој успомени на протојереја-ставрофора хаџи Љубодрага Петровића, оца Љубе који је волео истину, правду и Христа за чиме су трагали и због чега су страдали јунаци Зоранових романа. Прота Љуба је оставио неизбрисив траг у животу Зорана Милојевића, он је о томе врло искрено и топло говорио неизмерно захвалан проти Љуби на свему што је учинио за њега и Господу што га је послао у његов живот.

Књижевно вече које отворио јереј Владимир Марковић секретар ВДС-а отпочело је молитвом и сећањем на проту Љубу. На промоцији новог романа учествовали су: проф. др Даринка Вучинић, председник Академије „Иво Андрић“, Вања Булић књижевник и публициста, Драгослав Бокан историограф, књижевник мр Јордан Ристић, професор Миладин Распоповић и аутор. О роману „Погурај ветар“ и књижевном опусу Зорана Милојевића говорили су реномирани аутори и професори добри познаваоци његовог стваралаштва и косовске саге коју он носи у свом срцу и преноси у своја књижевна дела. Свако из свог угла и врло детаљно говорили су о његовом стваралаштву, квалитету уметничког израза и значају записа о појединачним, трагичним судбинама нашег народа на Косову и Метохији испричаним кроз ликове у његовим романима и главне јунаке романа „Погурај ветар“ Данка и Јану.

У овом кратком осврту који не може приказати садржајно и богато књижевно вече посвећено протојереју-ставрофору хаџи Љубодрагу Петровићу пренећемо само један сусрет који пуно говори о нама, о времену које као да није прошло и о Зорану. Тај сусрет Зорана Милојевића и оца Љубе његовог духовника и духовног оца Зоран је овако описао.

Отац Љуба је много пута био са мном. Био сам код њега 1981. године на ручку на Бадњи дан. Сутра ујутру сам ишао у војску и кад смо се поздрављали и љубили он ми шапуће: „Дечко, знаш ли у чију војску идеш? Понекад се осами, прекрсти се и изговори Оче наш.“