„Дечко, знаш ли у чију војску идеш? Понекад се осами, прекрсти се и изговори Оче наш.“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Представљен нови роман аутора Зорана Милојевића „Погурај ветар“

Најновији роман аутора Зорана Милојевића „Погурај ветар“ и књига есеја „Нисмо ми од јуче“ представљени су у понедељак 16.12.2019. године у Свечаној сали парохијског дома Храма Светог Саве у организацији Верског добротворног старатељства у сарадњи са свештенством Храма. Књижевно вече је било посвећено блаженој успомени на протојереја-ставрофора хаџи Љубодрага Петровића, оца Љубе који је волео истину, правду и Христа за чиме су трагали и због чега су страдали јунаци Зоранових романа. Прота Љуба је оставио неизбрисив траг у животу Зорана Милојевића, он је о томе врло искрено и топло говорио неизмерно захвалан проти Љуби на свему што је учинио за њега и Господу што га је послао у његов живот.

Књижевно вече које отворио јереј Владимир Марковић секретар ВДС-а отпочело је молитвом и сећањем на проту Љубу. На промоцији новог романа учествовали су: проф. др Даринка Вучинић, председник Академије „Иво Андрић“, Вања Булић књижевник и публициста, Драгослав Бокан историограф, књижевник мр Јордан Ристић, професор Миладин Распоповић и аутор. О роману „Погурај ветар“ и књижевном опусу Зорана Милојевића говорили су реномирани аутори и професори добри познаваоци његовог стваралаштва и косовске саге коју он носи у свом срцу и преноси у своја књижевна дела. Свако из свог угла и врло детаљно говорили су о његовом стваралаштву, квалитету уметничког израза и значају записа о појединачним, трагичним судбинама нашег народа на Косову и Метохији испричаним кроз ликове у његовим романима и главне јунаке романа „Погурај ветар“ Данка и Јану.

У овом кратком осврту који не може приказати садржајно и богато књижевно вече посвећено протојереју-ставрофору хаџи Љубодрагу Петровићу пренећемо само један сусрет који пуно говори о нама, о времену које као да није прошло и о Зорану. Тај сусрет Зорана Милојевића и оца Љубе његовог духовника и духовног оца Зоран је овако описао.

Отац Љуба је много пута био са мном. Био сам код њега 1981. године на ручку на Бадњи дан. Сутра ујутру сам ишао у војску и кад смо се поздрављали и љубили он ми шапуће: „Дечко, знаш ли у чију војску идеш? Понекад се осами, прекрсти се и изговори Оче наш.“