Дечија уметничка школа анимације – ДУША на Витез Фесту 2016.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери Милосрдне секције ВДС-а са ђаконом Бранисловом Јоцићем су после прославе Врбице испред капеле Свете Петке обишли Витез Фест у склопу Београдске тврђаве и штанд Дечије уметничке школе Анимације „ДУША“. Да се на Витез Фесту као награде деле повеље као у време деспота Стефана Лазаревића ДУША би сигурно добила повељу за филм о Деспоту Стефану Лазаревићу у продукцији Верског добротворног старатељства. Дечија уметничка школа анимације „Душа“ коју води Зорана Кипријановић по благослову свештеника Владимира Марковића, секретара ВДС-а, има за циљ да децу узраста од 7 до 12 година уведе у свет анимације и научи да самостално направе свој анимирани филм. У овој школи се обрађују теме верских, породичних и традиционалних вредности на креативан и мултимедијалан начин. Први анимирани филм „ДУШЕ“ је већ добио једну награду. На фестивалу анимираног филма у Јагодини „Аниматор фест 2015.“ анимирани филм Стефан Високи добитник је дипломе за неговање традиције и историје.
Мали уметници су на штанду, у импровизованој радионици вешто обликовали фигуре од пластелина, како и настају јунаци анимираних филмова ове школе? Многобројни посетиоци су се заустављали поред радионице „ДУШЕ“ а госпођица Александра је љубазно одговарала на питања и објашњавала како Дечија уметничка школа анимације ради и да су нови чланови добродошли.
Ова школа је добар пример да ако се прави садржаји и вредности уносе на прави начин у дечији свет онда их деца лако и искрено прихватају па личности из далеке прошлости као што је Стефан Високи постају препознатљиве и блиске а само такве могу деци бити узори.