Деци се допало да цртају и боје са волонтерима

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Посета Милосрдне секције Дому „Моша Пијаде“

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства који по благослову јереја Владимира Марковића генералног секретара посећују установе социјалне заштите Града Београда и болнице посетили су у недељу 1. децембра 2019. године после Свете Литургије Дом за децу без родитељског старања „Моша Пијаде“. Ове недеље на почетку Божићног поста прочитано Јеванђеље о васкрсењу Јаирове кћери нам говори о Божанској природи Господа нашег и Спаситеља Исуса Христа   који је Својом Божанском речју васкрсао девојчицу. У сусрет Празнику Рождества Богомладенца Исуса Христа се зато с великом благодарношћу припремамо молитвом, постом и добрим делима да прославимо Његов долазак у свет.

Дружење са децом у Дому „Моша Пијаде“ протекло је у ведром расположењу. Најмлађи су заједно са Милицом и Сузаном цртали и украшавали Божићну-Новогодишњу јелку и исписивали жеље за празник. Видело се да им се свиђа да заједно са волонтеркама које су донеле хамер и фломастере цртају и боје. На клавиру су свирали прво старији дечаци а затим један мали основац. Он је пажљиво слушао шта му Милица говори и за кратко време је научио да свира почетнички, „кромпир валцер“. Дечак је био врло срећан због тога и одсвирао нам је свој први мали валцер пре одлазак. У току посете смо спонтано разговарали о свему што их занима.  Као и обично о школи,  како напредују с учењем и шта би желели да буду, да раде када заврше школовање. Упознали смо се и са новом децом која су пристигла у Дом и коју до сада нисмо видели. Једног од њих је гануо догађај из Јеванђеља о коме смо разговарали подсетивши га можда на дане раног детињства и време када му је мајка била жива.

У току посете са нама је била и врло љубазно нас примила госпођа Марија васпитач у Дому у коме тренутно борави око четрдесеторо деце. Они ту живе „као код куће“, обезбеђено им је све што је неопходно за свакодневни живот и школовање. Питали смо госпођу Марију да ли њихови штићеници кад напусте Дом долазе да их посете. Рекла је да често долазе и да су баш претходог дана била два бивша штићеника који су сада успешни пословни људи и долазе у Дом као донатори. То је сигурно велики успех и подстицај свима у Дому „Моша Пијаде“ који су им својим професионалним радом и топлим људским односом помогли да превазиђу празнину детињства и одрастања без топлине родитељског дома и да „стану на своје ноге“ као зрели људи.