vds-logo+text
spc-sr

Деци је често потребно мало, а то „мало“ су пажња и љубав

Посета деци у Специјалној болници за церебралну парализу и развојну неурологију Клинике за рехабилитацију ,,Др Мирослав Зотовић“

Божићни пост протиче брзо и већ се на богослужењима поје о радосном догађају рођењу Богомладенца Христа. Пуна радости је била и посета волонтера Милосрдне секције Верског добротворног старатељства у недељу 16. децембра 2018. године деци која се лече у Специјалној болници за церебралну парализу и развојну неурологију у саставу Клинике за рехабилитацију ,,Др Мирослав Зотовић“. Волонтери су прво били на Светој Литургији у болничкој капели посвећеној светом апостолу и јеванђелисти Луки. Началствовао је протојереј-ставрофор Ђуро Шуша духовник Клинике и саслуживао јереј Горан Срдић војни свештеник у Панчеву. Црква је као и увек била пуна верног народа који је својим појањем и активним учешћем богослужењу давао посебну пуноћу и лепоту.

У беседи о догађају описаном у прочитаном Јеванђељу, када је Господ исцелио десет губаваца а само се један вратио да му захвали јереј Горан Срдић је у краткој беседи између осталог рекао да је и сама Литургија, Евхаристија благодарење, захвалност Богу. Поучени овим јеванђељским примером требало би да „и ми будемо као тај један губавац, који се вратио. Јер ако бисмо гледали шта нам се у животу дешава па ми не само на Литургији него цео живот, ни десет живота не би стигли да се Господу из по захваљујемо само за то шта нам је дао. А Он би нам дао да нам се отворе очи па да видимо свакога дана која нам доброчинства чини и самим тим кад бисмо ми видели колико смо срећни, ми бисмо и били још више срећни и тако у круг. Нека би Господ Бог дао да ми видимо колико нам добра чини и да се сетимо и да му се захвалимо. Живи и здрави били.“

После Свете Литургије у снежном амбијенту испред самог храма под ведрим зимским небом приређена је трпеза љубави на коју су као и увек и волонтери Милосрдне секције добродошли. За постављање ове трпезе нема посебних услова, једини услов су љубав и добра воља.

Заједно са оцем Ђуром волонтери су дошли у посету деци на одељењу. Отац Ђуро редовно обилази и децу и одрасле на Клиници. Духовне потребе пацијената који су на лечењу су велике, само претходног дана отац Ђуро је причестио осамнаест људи. Кратко се задржао са нама и децом и затим отишао да причести једног болесника.

Волонтери су деци донели воћа и „Светосавско звонце“ и један симболичан поклон, ткане украсе за јелку. Ове украсе су посебно за њих припремиле и заједно са бонбонама послале жене које похађају курс ткања на који иде и волонтерка Милосрдне секције наша Бранка. Када су од ње чуле за ову посету оне су припремиле ове мале дарове за децу.

Дежурне сестре су нас љубазно примиле а деца се као и увек обрадовала. Пошто су на дужем болничком лечењу похађају основну школу „Др Драган Херцог“ која организује наставу прилагођену овим условима. Већи дечаци су водили „мушке“ разговоре о спорту са мушким члановима Милосрдне секције. Са децом смо разговарали, читали „Светосавско звонце“ и „шетали“ возећи колица ходником.

Деца су са васпитачима припремила представу „Снежана и Деда Мраз славе Нову годину“. Једна девојчица која игра патуљка нам је рекла своју кратку улогу и показала капе које ће патуљци носити на представи. Пре него што смо на растанку заједно отпевали Светосавску химну две девојчице су биле тако срећне што су нам показале да знају молитву Оче наш. Већина нас није приметила да је један дечак када смо стигли отишао до своје собе и донео један цртеж. Цртеж је донео Бранки. Приликом једне наше посете он се спријатељио са Бранком и пре око годину дана добио од ње лопу на поклон и тада обећао да ће за њу нацрати цртеж. Своје обећање није заборавио и кад је данас видео Бранку донео је тај цртеж који је чувао све ово време. Цртеж „Од Горана за Бранку“ и једно срце. Бранка је до сада добила много поклона. Али овај је нешто посебно, дирнуо је и све нас. Деци је често потребно мало, а то „мало“ су пажња и љубав. И она у својим чистим срцима знају, оно што би и сви ми требало да знамо, као из данашњег Јеванђеља, да узврате на најлепши начин, да се захвале.