Деца свратишта: „Дођите нам опет”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

На свакој светој Литургији и у нашим личним молитвама ми исповедамо Символ Вере и, у седмом члану, нашу веру у Други долазак  Господа Исуса Христа: „ И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом Царству неће бити краја“. Цело Јеванђеље нас упућује како се треба припремити за тај Суд а Јеванђеље прочитано на Литургији у недељу месопусну 11. фебруара 2018. године описује једноставно и сваком разумљиво како ће изгледати тај судбоносни Дан. „А кад дође Син Човечији у слави својој и сви свети анђели са Њим, тада ће сјести на пријесто славе своје. И сабраће се пред Њим сви народи, и разлучиће их једне од других као пастир што разлучује овце од јаради.“ И позваће Цар оне што је поставио са десне стране себи „Ходите благословени Оца мојега: примите Царство које вам је припремљено од постања света. Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме, странац бијах, и примисте ме. Наг бијах, и одјенусте ме; болестан бијах, и посетисте ме; у тамници бијах и дођосте ми.“ На питање праведника „Кад те видјесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? …нага и одјенусмо,…болесна или у тамници и дођосмо ти?“ Господ одговара „Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте.“ (Мт. 25. 31-46). Цео наш живот, оно што смо желели, научили, радили, стекли, имаће вредност само ако смо испуњавајући  Две јеванђељске заповести о љубави, љубављу  узвратили на Љубав Божију.

Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско карловачке по благослову Његове светости Патријарха српског Г. Иринеја заједно са секретаром јерејем Владимиром Марковићем, запосленима и бројним волонтерима који су се ту окупили и донаторима се труди да људима који су болесни, напуштени, стари и немоћни, у свему потребити  покаже да нису сами и да им помогне колико  може. Ова помоћ се пружа потребитима преко  ресора ВДС-а који пружају саветодавну помоћ; здравствену, правну, помоћ породици, преко Црквено народне кухиње која улази у девету годину рада и Милосрдне секције која редовно, сваке недеље обилази установе социјалне заштите Града Београда. Кроз тај труд свих окупљених  у ВДС-у и жељу да се помогне онима којима је помоћ најпотребнија на делу се сведочи „вера која кроз љубав дела“.

Ове недеље 11. фебруара кад се читало Јеванђеље о Страшном суду волонтери Милосрдне секције ВДС-а су после свете Литургије посетили Свратиште за децу улице у Крфској при Центру за интеграцију младих. Око волонтера који су у Свратиште донели средства за личну хигијену и воће брзо су се окупила деца. Уз помоћ волонтера отпевали су неколико омиљених песама, причали, играли се „Не љути се човече“ и цртали. Игра „Музичке столице“ их је посебно развеселила и то што је волонтерка Катарина учествовала и  пуштала музику. Један број деце нас познаје и са њима смо разговарали о томе шта се дешавало од како се нисмо видели уз по неко питање о школи и учењу. Све нас је веома обрадовало што је један дечак, за кога знамо да је желео да научи да ради на рачунару, уписао средњу школу. Рекли смо му, да поред помоћи коју добија у Свратишту, уколико му затреба може доћи на бесплатне часове у ВДС- у Француској 31.

И овом приликом са децом је био и љубазно нас дочекао васпитач господин Крша Јовановић. У току посете деца су му прилазила слободно и с поштовањем. Господин Крша нам је рекао да деца  долазе сама, слободно. Већина њих је из нехигијенских насеља и живи или ради на улици. У Свратишту могу да се окупају, имају три оброка, пружа им се помоћ у учењу и неки видови здравствене помоћи. Придржавају се кућног реда који су заједно са васпитачима утврдили. Многи од њих су овде доста научили о одржавању хигијене и друге обрасце понашања. Све активности су усмерене да се деци са маргине друштва побољша квалитет живота и  да се благовремено укључе у систем образовања  што је предуслов да касније стекну квалификацију  и буду радно оспособљени.

Дружење са децом Свратишта која су ведра и воле шалу је прошло брзо а цртежи које смо добили на поклон као да говоре „ дођите нам опет“.