vds-logo+text
spc-sr

Да сви заједно будемо на правом хрићанском путу љубави једних према другима

Дом Стационар у Диљској прославио славу Светог Великомученика Димитрија Мироточивог

Под кровом Дома Стационара у Диљској уточиште су нашли, ако можемо тако да кажемо наши суграђани, не само најстарији, који су због болести или старости у потпуности или делимично зависни од туђе бриге и неге. Запослени у овом Дому у саставу Геронтолошког центра Београда труде се да им ту бригу и негу пруже најбоље што могу. На радост и једних и других Дом редовно прославља своју славу и свог заштитника Светог Великомученика Димитрија Мироточивог. На позив љубазне управнице госпође Драгане Ивановић волонтери Милосрдне секције који редовно већ дужи низ година посећују Дом Стационар били су 8. новембра 2019. године гости на слави.

У ишчекивању свештеника станари Дома који могу сами да дођу и они које су запослени довезли у колицима окупили су се у трпезарији поред славске свеће, славског колача и жита постављених испред иконе Светог Димитрија пред којом је горело кандило. Управница госпођа Драгана Ивановић је честитала нашим најстаријим суграђанима славу и рекла да јој је драго да се ове године слава прославља у реновираном Дому и новом амбијенту и да се нада да ће овај дан лепо заједно провести. За ову прилику припремљен је и изведен мали уметнички програм. Ученице Основне школе „Филип Вишњић“ на Карабурми изрецитовале су неколико песама о прохујалим временима међу којима и песму „Поносим се својим прецима“. Оне су рецитовале песме које су саме написале, чланови су Дечије песничке радионице, а за њихов труд и жељу да дођу и обрадују наше најстарије суграђане на дан славе највише је заслужна њихова учитељица госпођа Миланка Берковић која је пратила њихов наступ. Госпођица Сузана Стефановић члан Првог београдског певачког друштва је отпевала неколико традиционалних песама које су верујемо многе од присутних подсетиле на дане младости. Славу је испред Геронтолошког центра Београда честитао и наше најстарије суграђане поздравио господин Иван Јездић управник Дома Бежанијска коса.

Јереј Јово Калинић свештеник у Цркви Сабоара српских светитеља и духовник Дома је рекао да је леп и користан обичај да обележавамо славу у институцији у којој радимо и боравимо. „Ово је такорећи ваш други дом у коме боравите. Овде се о вама брину запослени који овде раде на челу са управницом тако да је ред, и добро је што је тако, што обележавате вашу заједничку славу Светог Великомученика Димитрија. Да њега призовемо да нам он буде заштитник и помоћник пред Господом, наш заступник, да вас подржи како у вашим годинама и вашем стању да вам оно буде подношљивије и да то буде на спасење ваше, а да, такође, и сви они који се брину о вама ураде то с пожртвованошћу и љубављу као што треба да буде својствено свима нама православним хришћанима. Ви који сте у годинама, има и оних који су у лошијем стању, да то поднесу хрићанаски, а они који се брину о вама да то чине на хрићански начин како би ми сви заиста заједно били на правом хришћанском путу љубави једних према другима и на тај начин били заиста достојни хришћанског имена и свештене успомене Светог Великомученика Димитрија“ рекао је између осталог отац Јово. Затим је благословио славско жито и преломио славски колач који је принео станарима, свечарима да и они учествују у окретању колача. Отац Јово је осветио водицу и благословио присутне и све станаре и помолио се поименце за све запослене. После овог молитвеног, светог чина за наше најстарије суграђане је био припремљен славски ручак, а за госте с пуно љубави и укуса посна трпеза тако да је уз благослов свештеника и труд и љубазност управнице госпође Драгане Ивановић и запослених Дом Стационар прославио свог заштитника Светог Великомученика Димитрија на радост свих у Дому и на прави начин.