vds-logo+text
spc-sr

Да кажемо да светлости ма колика тама била

На Други дан Божића служена  Света Литургија у Капели Васкрсења Христовог у параклису Окружног затвора у Београду

Дато нам је по благодати да се родимо као синови Божији

            Анђелски поздрав „Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља“ упућен је свим људима. Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су 8. јануара 2018. године доласком на Свету Литургију у Капелу Васкрсења Христовог у параклису Окружног затвора у Београду желели да на Други дан Божића и празник Сабора Пресвете Богородице у овој Капели буду на заједничкој молитви и са присутнима поделе радост која је из Витлејемске пећине обасјала свет. Началствовали су јереј Глигорије Марковић духовник у Окружном затвору у Београду и Специјалној затворској болници Републике Србије и ђакон Бранислв Јоцић службеник ВДС-а. Појац је за певницом пре Литургије као људски вапај Богу читао псалме Давидове а о покајању Цара Давида говори и  живопис на левом зиду Капеле. Као подсетници да грех, сваки грех  нас увек одваја од Бога,  а да је покајање једини пут да се вратимо у загрљај Оца Небеског. На овом молитвеном сабрању кад се поју Божићне химне и тропари пуни радости и славослови рођење Богомладенца Христа и Пресвета Богородица присуствовао је већи број притвореника и скоро сви су се причестили. Отац Глигорије се приликом изношења Светих дарова помолио за притворнике, оне који са њима раде и оне којима је нанет бол и учињена штета.

            Отац Глигорије је честитао притвореницима  Божић и у надахнутој  беседи између осталог рекао:

–  Да Васељенски догађај рођења Бога у плоти покушамо да сагледамо личним несавршенством и укинемо сваки изговор за сопствене падове. Девојка која без мужа прихвата вољу Бога и утробу своју даје да смести несместивог чини савршено свесна да се за бременитост без мужа губи глава, муж који узима трудну девојку за жену такође себе поверава вери у Бога и Његовој речи коју му анђели доносе, а затим сам Бог, Син Божији који се у телу рађа. У некој шталици, на путу. А онда се и небеска светила и свет поклањају догађају воље Божије којој је свако рекао нека буде воља Твоја. Та света породица је свиме чиме се свет тада мерио била на маргини друштва, а Бог који се рађа нам преноси поруку да као што имамо родитеље по телу, имамо и Оца Небеског, али истовремено и сами себе рађамо, а то како ћемо се родити зависи од  нашег да. Да кажемо да светлости ма колика тама била и немамо изговоре ни у чему за сопствене одлуке, да се преумимо и покајемо јер се у сваком трену изнова рађамо, а дато нам је по благодати да се родимо као синови Божији,…“.

            Волонтери Милосрдне секције су приликом ове посете Окружном затвору донели поред поклон пакета са средствима за хигијену и један посебан дар, око сто књига  „Какве су ти мисли, такав ти је живот“ с поукама старца Тадеја. Ову књигу која ће верујемо донети мир многим душама које је буду читале поклонио је уочи ове посете Милосрдној секцији ВДС-а отац Стефан игуман Манастира Велика Ремета да их о Божићу волонтери поклоне и неког обрадују.

            Као и увек волонтери су били изузетно добро примљени од стране управе и запослених у овој установи који су се постарали да сва лица лишена слободе која се налазе у овој установи на достојанствен начин прославе Божић.