„…да двоје једно буду…“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Поводом међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава сваког 3. децембра, Удружење станара Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну у улици Аутопут бр. 18., организовало је у периоду од 15. новембра до 2. децембра 2016. године, низ турнира у шаху, боћању, стоном тенису, јамбу, доминама, висећој кугли, ремију, бацању плочица, квизу, као и турнир у шаху за децу са инвалидитетом, на којима су учествовали станари Дома, запослени у Дому али и сви други који су желели да их својим учествовањем подрже.

Наиме, Удружење станара Дома кроз организовање различитих такмичења и других активности има за циљ да побољша опште услове живота у Дому, као и да својим члановима помогне како би се што боље интегрисали у друштво. Процењује се да особе са инвалидитетом чине око 10% светске популације.

Станари Дома су лица са територије целе Србије, узраста од 20 до 65 година, која су због телесног инвалидитета који је настао најчешће услед церебралне парализе, мишићне дистрофије, параплегије, квадриплегије и мултипле склерозе, упућена да користе инвалидска колица.

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Српске православне цркве, Архиепископије београдско карловачке, учествовали су у петак 02. 12. 2016. године на турниру у пикаду.

После такмичења у пикаду, а обзиром да смо тек трећи пут у гостима код наших драгих суграђана-станара овог дома, наставили смо да се даље међусобно упознајемо.

Опште је познато да међу инвалидним лицима има врхунских спортиста, а што потврђује велики број медаља освојених на различитим светским и европским првенствима укључујући и 9 освојених медаља на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру ове године, тако да нам је било посебно задовољство када смо упознали господина Игора Мезбура који је заједно са господином Зораном Ристићем и господином Борисавом Лукићем освојио медаљу у боћању.

Затим смо упознали господина Радослава Радуловића који је већ 39 година непокретан због повреде коју је задобио у својој петнаестој години. Међутим, и поред наведеног господин Радуловић је талентован сликар, а од 2007. године је и члан светског удружења инвалида који сликају устима и ногама. Приликом посете господин Радуловић нам је показао неке своје радове, сликане са таквом прецизношћу да изгледају као да су фотографије, а најавио је и изложбу својих слика.

Брачни пар госпођу Зорицу Церовић и господина Сашу Марјановића посетили смо у њиховом дому-соби у којој заједно станују. Наиме, ово двоје људи су се упознали у дому, зближили а затим су се и венчали у цркви Св. Василија Острошког у Београду. Њихова соба одише топлином правог дома, не само због фотографија њима драгих особа, књига и музичких дискова на полицама, слика на зидовима и другог уобичајеног покућства, већ првенствено због њихове љубави постојане и снажне, спремне да преживи свако искушење.

Ови људи и њихове животне приче које су нас дотакле и постале део и наших живота потврђују речи Преподобног Порфирија Кавсокаливита, чији је спомен обележава управо на дан 2 децембра, да :“ Живот усхићује, препорађа и преображава, док речи остају бесплодне. Постарајте се да утичете добротом и молитвом.“