Црква је мајка свих нас и воли све да нас обрадује

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Посета Болници за дечије плућне болести и ТБЦ

У великом комплексу Клиничко болничког центра „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“ скоро неприметна за посетиоце ових клиника налази се Капела или како је зову Капелица посвећена Светим Бесребреницима и Чудотворцима Козми и Дамјану. И сам назив овог Божијег храма говори о топлини молитава које се у њему узносе Богу за здравље болесника што су волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства осетили на Светој Литургији у недељу 17. новембра 2019. године. На Литургији су били пре посете деци на лечењу у Болници за дечије плућне болести и ТБЦ у саставу овог Клиничко болничког центра. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радивоје Митровић, а једнодушно учешће верног народа дало је богослужењу посебну пуноћу нарочито када је цела црква, у само физички малом простору, појала Свјат, Свјат, Свјат Господ Саваот. У упечатљивој беседи о Јеванђељу о богаташу и убогом Лазару које нам говори о бесмртности људске душе и правичности Божије правде прота Радивоје је посебно нагласио:

-Нека би нам ова јеванђељска прича послужила као поука у нашем свакодневном животу. Будимо увек свесни тога да смо бар што се тиче ове наше планете једина бића која имају свој почетак, створена су од Бога, а немају краја. Све овоземаљско заједно са нашим телом остаће овде на Земљи, а душа неће остати овде, она ће се преселити у вечни живот. Каква ће бити њена вечност то ће зависити од њеног живота на Земљи, од нас самих. Зато се ми Хришћани непрестано молимо Богу да нас подржи у светлости разума. Да свој век који нам је Бог дао проведемо у Богу, у вери, у нади, у љубави, у поштењу, у милосрђу, у праштању, у трпљењу, да би се наша имена као и име убогог Лазара нашла забележена у Књизи Живота“.

Протојереј-ставрофор Петар Лукавац старешина храма и духовник КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ је топло поздравио волонтере Милосрдне секције Верског добротворног сзаратељства рекавши да саме ове речи, сам назив говори да су то људи који долзе да неког обрадују. Пошто је Црква мајка свих нас и воли све да нас обрадује, зато је Црква и организовала ово удружење где људи волонтерски, добровољно раде и кроз посете болницама и другим установама труде се да неког обрадују. Данас ће посетити децу која се лече у Болници за дечије плућне болести и ТБЦ при овом Клиничком центру и сигурно ће деци много значити кад она осете да их осим њихових родитеља неко други воли и жели да их види и буде мало са њима. Прота Петар је рекао да верује да волонтери осећају велику радост приликом ових посета и да је за похвалу што иако, као и сви други имају пуно обавеза, увек нађу времена да неког обрадују. „А морам рећи, додао је, обрадовали су и нас јер смо се заједно молили Богу. Не само лично за нас и наше породице, него и за оне који леже у овим болницама и за оне који их лече, а нарочито за те Божије анђеле. Даће Бог да они чврсто стану на своје ноге, а стаће нашим молитвама упућеним Богу преко великих Светих лекара Козме и Дамјана и уз велику стручност и мар лекара који брину о њима. Још једном захваљујем драгим гостима из Верског добротворног старатељства јер знате колико они нахране у Београду гладних људи и то треба подржати, то треба волети. Па нека да Бог њима пре свега здравља и снаге и да истрају с радошћу у свему што раде. Нека је Божији благослов на свима вама и нека Господ испуни све наше молитве упућене за нас и за болеснике, за све нас којима је молитва и те како потребна да нас Господ некако држи на овим грешним ногама“.

Волонтери Милосрдне секције су заједно са протом Петром дошли у посету деци на лечењу у Болници за дечије плућне болести и ТБЦ. Дежурна медицинска сестра нас је љубазно примила и заједно са нама обишла децу на одељењу.

Мања деца су била са својим мајкама у врло чистом и пријатном амбијенту са пуно ликова дечијих јунака. Једна девојчица се обрадовала кад смо јој дали „Светосавско звонце“. Похађа у школи часове веронауке, а највише воли да решава укрштеницу у „Звонцу“. Једна мања девојчица нам је показала своје играчке а њена мама Библију сликовницу. Нисмо се због природе болести дуго задржавали код деце, али смо им верујемо, као што је рекао прота Петар, унели мало радости и ведрине у дуг болнички дан.