vds-logo+text
spc-sr

Чисто срце је најлепши поклон

Болничка капела Светог Луке  је на Духове у недељу 19.  јуна 2016. године била мала да прими све који су се сабрали на Светој Литургији коју је служио протојереј-стврофор Ђуро Шуша, духовник Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ заједно са јерејем Гораном Срдићем војним свештеником из Панчева. Поред верног народа и пацијената на рехабилитацији присутна су била и деца с одељења Клинике заједно са њиховом вероучитељицом госпођом Милицом Новаковић која их је за то припремила и организовала њихов долазак. Били су присутни и волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке који су као  пратиоци деце помогли да она дођу у капелу и буду на  Литургији.

Деца можда нису знала да су ове Свете Недеље доласком на Литургију дошла и на један рођендан, Рођендан Цркве. Али својим доласком она су донела најлепши поклон- своја чиста срца, која су, код деце која су се причестила примила самог Господа Исуса Христа. Он и пред вратима нашег срца увек стоји и чека да Га примимо. То зависи само од нас, не од спољашњих околности и услова у којима живимо. Важно је само да наше срце буде чисто. А Господ Дух Свети ће нам у томе помоћи, ако Га не жалостимо гресима и трудимо се да живимо Јеванђелски. Цар Небески, Утешитељ, Дух Истине ће, као што му се молимо „доћи и уселити се у нас, и очистити нас од сваке нечистоте и спашће, Благи, душе наше“.

На овај велики празник је, као и увек, заједно са Литургијом одмах служено  вечерње које је посвећено Светом Духу и садржи мољење да се на дан даривања Светог Духа апостолима, у нама обнови благодат Светог Духа, а молимо се још и за друге душе корисне ствари. Плетење венчића од свеже траве у част Свете Тројице за време ових молитава посебно је обрадовало децу. Волонтери су заједно са вероучитељицом Милицом показали деци како се плету венчићи и помогли им да их плету.

Испред капеле Светог Луке је после Литургије била постављена трпеза љубави на коју су сви били позвани. Волонтери су у предвиђено време отпратили децу на одељење и у дневном боравку се још дружили. Донели су свеже малине и омиљено „Светосавско звонце“.  Читали су из њега деци и решавали сличну укрштеници-„размишљанку“. Трудили су се да их разумеју и обрадују а деца су узвраћала свако на свој начин, речима, покретом или мимиком. Нежна и чиста дечија срца нас увек подсећају да би и ми требали да будемо као деца „Јер је таквих Царство Божије“ (Мк.10,14). Да на овај велики празник Педесетнице и у свим данима нашег живота  Господ Дух Свети, Цар Небески, Утешитељ, Дух Истине свима нама помогне да пребродимо све тешкоће и решимо  животну „размишљанку“ чиста срца и да спасе Благи душе наше.