Буди и ти као „Добар Самарјанин“ – дођи и помози

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Милосрђе као делатна пројава љубави према Господу је стална, свакодневна дужност православног хришћанина, који треба да „својим животом исписује даље Јеванђеље Христово“  како нас учи Свети Јустин Ћелијски. Захваљујући Господу за могућност да оствари дело милосрђа, православни хришћанин треба ближњем  да пружа колико и шта може, јер Бог и очекује од нас само оно што можемо да поднесемо. „Давати радо, то значи више него давати много“, речи су блаженог Августина. Оно што дајемо, било у новцу, храни, раду или времену,  с вером и молитвом приносимо Господу.

Господ може да нахрани гладног, одене промрзлог, да уточиште бескућнику, али је Он ово поверио нама позивајући нас да му постанемо сарадници. Наш одзив на вапај унесрећених ће одредити да ли смо достојни да будемо Христови.

Свако од нас треба свакодневно себи да одговори да ли је као добар Самарјанин  учинио оно  за шта је призван – да ли је часно и пожртвовано сведочио љубав према Господу и осетио бол због туге ближњег и пружио му утеху и подршку, обрисао сузу у нечијем оку, у невољи другог одмах помислио шта може да предузме да му помогне и то учинио. Љубав је и када знамо да бол и патња ближњих постоје и ако их не видимо јер живимо у материјално бољим животним условима или нисмо болесни или напуштени од људи или када према овоме нисмо равнодушни.

Господ нам помаже када чинимо дела милосрђа, а благодат одмах почиње да мења наше душе и свако дело постаје лако оствариво. Пожртвованим људима, управо због ове њихове врлине, Бог дарује утеху и укрепљује их  у њиховим невољама.

Волонтери Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке Српске православне цркве, труде се да служећи онима којима је помоћ неопходна ревносно извршавају Божије заповести и стичу и негују јеванђељске врлине јер је само љубав према ближњима спасоносна, а дељењем се умножава.

У оквиру милосрдног рада посећујемо домове за старе, домове за бескућнике, инвалиде, затвор, домове за слабовиду децу, децу ометену у развоју, децу без родитељског старања, децу која се налазе на лечењу на Дечијој онкологији и сличним одељењима у другим  болницама у Београду. Као знак пажње носимо им воће, понекад слаткише, трудећи се да им у тим сусретима покажемо да их разумемо и подржавамо и да се искрено радујемо сваком сусрету. Чинећи добро свом ближњем, тешећи га речима, састрадавајући с њим или дајући му оно што му је потребно, узрастамо у љубави и трудимо се да им помогнемо да хришћански одговоре свим недаћама и искушењима,  да се за помоћ обрате и ослоне на Господа. Посебно се радујемо свакој литургији на којој се молитвено сабирамо и заједно причешћујемо.

Један од најзначајнијих видова волонтерског рада је рад у црквеној кухињи у којој свакога радног дана спремимо и послужимо око 2000 оброка. Увек када нам то средства дозвољавају направимо и неку посластицу, најчешће крофне. Од како имамо нови кухињски простор у Земун пољу, који је већи и боље опремљен, у могућности смо да спремно и оне оброке и посластице које се пеку у рерни, што до сада није био случај. У нашој кухињи може да руча свако ко дође на ручак. Није потребна било каква легитимација, нити друга потврда. Свако је добродошао.

„Човек не може да бира време у којем ће бити рођен, нити прилике и околности у којима ће живети. То не зависи од нас. Али, оно што зависи од нас и што се очекује од нас, јесте да – будемо људи“ учи нас Патријарх Павле.

„Стекнимо међу сиромасима многе сведоке, купимо од њих уље и пошаљимо га испред себе: јер, ево оних који продају уље за светилнике – удовице, сирочићи, немоћни, сакати, хроми, слепи, губави, и сви сиромаси који седе крај врата црквених. Њих привуцимо на своју страну и они ће помирити Судију са нама. Од оних који нам долазе не окрећимо лице своје него их сусрећимо весело, а који нам не могу доћи, ка њима шаљимо дарове: то је важније од првог.” учи нас Преподобни Јефрем Сиријски.

И „Не допусти да твоја љубав према ближњем буде краћа од његове несреће“ (Свети Филарет митрополит Московски).