Божић у Црквеној народној кухињи

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У Црквеној кухињи подељено преко 1700 празничних оброка са печеницом. Посета Прихватилишту за одрасла лица. Божићни пакетићи и за децу корисника Црквене кухиње.

Рождество Христово и празници који претходе Божићу, Детињци, Материце и Очеви уносе посебну радост и топлину у породични дом. Људи на маргини друштва, за многе као људи потпуно „невидљиви” лишени су ове радости. Да би и за њих Божић био празник радости, узајамног праштања и љубави у Црквеној кухињи Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке су се потрудили да приреде празнични ручак с печеницом која се на овај дан традиционално налази на породичној трпези.

Кроз тај гест пажње хтели су да покажу корисницима кухиње да они треба да се осећају као део једне породице, јер у Цркви гледамо на њих као на део породице.

На први дан Божића, 7. јануара 2015. године, подељени су празнични пакети у којима је било печење и прилози а уз то и пакет с колачима. Празнични ручак је обезбеђен добротом г. Слободана и Димитре из Штутгарта, г. Саше из Зајечара и гђе Љубице из Инђије. Колаче је и овом приликом с пуно љубави даривала породица из Борче која се бави производњом колача и редовно их бесплатно испоручује Црквеној кухињи и посебно о великим празницима.

Уз узајамно честитање: Христос се роди-Ваистину се роди! подељено је тог дана око 1.700 празничних пакета. Пакети су дељени у просторијама Црквене кухиње у Француској улици 31 и на још пет пунктова Црквене кухиње при црквама: Сабора српских светитеља на Карабурми, Светог Ђорђа на Бежанији, Вазнесења Господњег у Жаркову, Светог Јована Владимира и Светог Кнеза Лазара на Звездари. Осећало се да је за све ово Празник и да они који примају поклон желе и да узврате или изјавом захвалности и лепим жељама.

Волонтери Црквене кухиње су на Бадњи дан посетили Прихватилиште за одрасла лица у Кумодрашкој улици и поклонили печеницу чиме је обогаћена празнична трпеза те је и ове године настављена добра сарадња између ВДС-а и ове установе социјалне заштите.

То што су неког обрадовали Христа ради је волонтерима и запосленима у ВДС-у  који су учествовали у припреми и спровођењу ових активности и дародавцима посебна  радост јер су на овај Велики Празник изашли у сусрет Богомладенцу Христу трудећи се да испуне Његове заповести о љубави: „Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте” (Мат, 25,40).

Подела божићних пакетића деци корисника Црквене кухиње

На други дан Божића, на Сабор Пресвете Богородице, 8. Јануара 2015. године било је врло живо у просторијама Верског добротворног старатељства у Француској улици 31. Родитељи, корисници Црквене кухиње, су довели своју децу да приме пакетиће и да се као и остала деца обрадују на овај велики празник. Деци је пакетиће поделио јереј Владимир Марковић, секретар ВДС-а. Пакетиће су добила и деца из неколико многодетних породица.

Поред пакетића деца су имала прилику да одгледају луткарску представу о Божићу коју су припремиле Госпођа Светлана и Валерија Љубичић. Након представе задовољство нису крили ни родитељи.

Подељено је преко триста пакетића који су припремљени из фонда ВДС-а деци чији су родитељи корисници Црквене кухиње. Пакетићи су подељени и деци на пунктовима Црквене кухиње при црквама Сабора српских светитеља на Карабурми, Светог Ђорђа на Бежанији и Вазнесења Господњег у Жаркову, Светог Јована Владимира и Светог Кнеза Лазара на Звездари. Тако су породице које су неповољне животне околности довеле у Црквену кухињу ове године у њој прославиле и Божић.

 

Фотографије (кликните на слику за увећање)