Божић у Црквено-народној кухињи

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Када дајеш ручак или вечеру…

Јутро је на  Божић 7. јануара 2018. године било лепо и  изненађујуђе топло а цео град миран, без уобичајене вреве. Само је у Верском добротворном старатељству у Француској 31 било као у кошници. Пекле су се мекике и кувао чај да би се окрепили корисници Црквене кухиње пре празничне трпезе, поделе божићних пакета с печеницом и прилозима за 1.600 корисника.  Радило се од срца и пуног срца због тога што ће се радост Божића поделити са потребитима и кроз овај гест љубави и њима засијати светлост из Витлејемске пећине. Томе је допринео и ђакон Бранислав Јоцић који је отпојао тропар Празника Рождество Твоје Христе Боже наш…док је кадио просторије Црквене кухиње и окупљени народ.

Божићни ручак је спремљен из донације четири Кола српских сестара из залива Сан Франциска. Наши добротвори из четири Кола српских сестара сваке године организују донаторску акцију и део средстава усмеравају на Црквену кухињу ВДС-а. Волонтере и запослене у ВДС-у посебно је обрадовао долазак госпође Кети Фенслоу председнице Хуманитарне организације „Our Serbs“-„Наши Срби“ из Чикага и госпође Миле Викторовић предсенице Кола српских сестара које су испред својих организација и ове године не само знатно помогле све активности ВДС-а о Божићу, него се и лично ангажовале у припреми и подели божићних пакетића за децу на свечаности у Крипти Храма Светог Саве и ових корисницима Црквене кухиње на Божић. Госпођа Кети је овом приликом учествовала у послужењу потребитих мекикама и сама се с великим задовољством ангажовала на њиховој припреми. У предаху било је и шале када је госпођи Кети понуђен „шумадијски чај“ који је она, затим и пробала.

Верујемо да је светлост из Витлејемске пећине која кроз Јеванђеље обасјава наш живот сабрала све који су помогли активности ВДС-а о Божићу а које се организују по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја. Јер у Јеванђељу су записане и ове, помало тајанствене и за логику овог света несхватљиве речи: „Када дајеш ручак или вечеру, не зови пријатеље своје, ни браћу своју, ни рођаке своје, ни богате сусједе, да не би онда и они тебе позвали и вратили ти. Него кад чиниш гозбу, зови сиромахе, богаље, хроме, слијепе; И блажен ћеш бити што ти они немају чиме вратити; него ће ти се вратити о васкрсењу праведних“ (Лк. 14, 12-14).