Бог ми дао за то дара, душа сама песму ствара

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У недељу по Крстовдану, празнику Воздвижења Часног Крста 2. октобра 2016. године волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су после Свете Литургије посетили Дом Стационар у Диљској у саставу Геронтолошког центра Београд. У току седам дана попразништва молитвено прослављамо и величамо Животворни Крст Господњи. Крст је постављен у средишту цркве да му се поклонимо и целивамо. И да се охрабримо да у свим невољама и искушењима имамо моћно оружје непобедиву силу Крста. У тропару празника се молимо да Господ спасе и благослови људе Своје, да им дарује победу над противницима и да народ Свој сачува Крстом Својим. Јеванђеље које се чита ове недеље на Светој Литургији нам говори да смо ми који прослављамо Животворни Крст Господњи позвани да с љубављу носимо наш крст. На то нас Сам Господ позива: „Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде. Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и Јеванђеља онај ће га сачувати” (Мк. 8,34-35).

Међународни дан старијих особа обележен је 1. октобра и цео месец је посвећен бризи о старим особама. Главни проблем старих су здравље, усамљеност и сиромаштво. Волонтери Милосрдне секције ВДС-а по благослову јереја Владимира Марковића секретара редовно посећују домове у саставу Геронтолошког центра Београд. У Стационару у Диљској добро познају кориснике и имају одличну сарадњу са управом и особљем. И овом приликом донели су воће, грожђе и јабуке и најновији број „Православља”. Дружили су се у дневном боравку и обишли кориснике по собама. Стационар збрињава првенствено непокретне или теже покретне кориснике којима је у потпуности потребна туђа нега и помоћ. Разговор и лепа реч њима много значе.

У дневном боравку је била госпођа Јулијана која је недавно напунила 101. годину. Ведрог је духа. Живот јој није био лак, радила је у фабрикама текстила. Не жали се, рекла је да јој је било лепо и да је живела мирно и скромно, да воли своје године и пожелела  „нека Бог да и вама”.

Госпођа Љиљана Живановић песникиња Дома је увек пуна оптимизма и свој животни крст храбро и с вером носи. Обрадовала нас је песмом „Дочек” у којој је стиховима описала једну нашу посету Дому. Благодаримо јој на њеном дару који је све нас у ВДС-у веома обрадовао. Желимо да уз Божију помоћ и у Његово Име лепом речју, разговором, дружењем, разумевањем и убудуће доносимо радост у овом Стационару и у другим установама социјалне заштите Београда које наша Милосрдна секција посећује, јер је то људима  тако потребно.

Дочек

За долазак ВДС-а  нисам знала, ал сам вас уз Божију помоћ испред Дома дочекала.
Тешко покретни корисници, јер сви имамо штаке и колица, али ведра лица,
Група мала од Бога је одабрана да би ВДС испред Дома сачекала.
Испред врата до улице, где камера снима, С другарима напољу сам била.
За долазак ВДС-а нисам знала, ал’ сам срећна и пресрећна
што сам драга лица испред Дома дочекала.

Бацих поглед на улицу и угледах земљакиње,
закуца ми срце јаче у грудима просто скаче.
Само што се поздрависмо пристигоше и остали,
и они су као и ми од драгога Бога одабрани.
Има пуно лица нови, ова песма тако збори.
Они стари већ су нама добро знани,
предводи их Василије наше Сунце најмилије.
Донели су јабуке, банане, балу постељине.
Дадоше нам „Православље” и „Звончићи” звоне звоне,
Православље шире, болне душе са животом мире.

Драги Боже ја сам чедо Твоје, тако ствари стоје.
Драга жена снимак прави, што камера потврђује,
ВДС је дошао Стационар се радује.
Ја ћу све то уписати и песме ћу вама дати
А кад опет дођете у знак захвалности
песму ћу вам прочитати.
Бог ми дао за то дара, душа сама песму ствара.

Ваше племените душе
обиђоше по собама и остала болна лица
То говори и бележи ова скромна песмица.

Писала је корисница Љ.Ж. у недељу 29. маја 2016.