Благотворно дејство молитве

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Посета деци на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“

У прву недељу по Спасовдану 20. маја 2018. године волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке су, пре посете деци на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ били на Светој Литургији у Параклису Светог Јована Шангајског на Институту. Началствовао је протојере-ставрофор Ратко Савић који заједно са протојерејем-ставрофором Станком Трајковићем служи при овој болничкој капели. Велики догађај за људски род Вазнесење Господње открива и једну небеску  тајну. Велику тајну коју су апостолима по сведочанству Апостола и јеванђелисте Луке обелоданили анђели: „И док нетремице гледаху за Њим како иде на небо, гле, два човјека у хаљинама бијелим стадоше поред њих. И они рекоше: Људи Галилејци, што стојите и гледате на небо? Овај Исус који се од вас узнесе на небо, тако ће исто доћи као што Га видјесте да одлази на небо“ (Дап. 1,10,11). Ми на свакој Светој Литургији исповедамо у Символу вере нашу веру у ове догађаје и „Чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века“ јер је Господ Исус Христос рекао: „Заиста, заиста вам кажем: Који  вјерује у Мене има живот вјечни“ (Јн. 6,47). Та вера уноси у наша срца радост која нам помаже да се на хришћански начин суочимо и са најтежим ситуацијама међу којима је и болест, наша или наших ближњих.

Капела у Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ и капеле у другим болницама сигурно пружају утеху многим болесницима, због могућности да буду на заједничкој молитви и да се причесте на Светој Литургији. Тако је било и ове недеље на Литургији на којој су се поред одраслих причестила деца коју је на богослужење довела њихова вероучитељица госпођа Милица Ракић која заједно са колегама из Основне школе „Др Драган Херцог“ држи наставу деци на лечењу које најчешће дуго траје. Прота Ратко је децу која су везана за постељу обишао по собама и причестио.

Богослужењу у болничким капелама увек присуствују макар на краће време, због обавеза које имају, лекари медицинске сестре и друго особље. Благотворно дејство молитве није непознато ни лекарима. Зато они који су то искусили мисле да треба подизати духовну свест здравствених радника јер ма како био велики њихов труд, знање и вештина све се одвија другачије ако верују у Бога и уздају се у Божију помоћ нарочито у критичним моментима по исход лечења. Сила Божија се често показује на видљив начин кроз исцељења тешких болесника молитвама Божијих угодника што је записано у житјима светих.

И у житију покровитеља ове здравствене установе коме је посвећена капела, Светог Јована Шангајског чудотворца последњих времена који је у првој половини прошлог века једно време живео овде, код нас у Србији записана су бројна сведочанства о исцељењима његовим молитвама за живота и по упокојењу. За „неверне Томе“ било је и случајева где се егзактно могло видети благотворно дејство молитве и помоћ Божија. Као у овом сведочанству које преносимо. У Паризу, је по речима сестре, њен брат после тешке повреде одведен у болницу где је „рендген показао да брат има пукотину на лобањи,… Код брата је ноћу долазио владика Јован, причестио га је, помолио се, додирнуо је његову главу,… Кад је направљен поновни снимак  главе, није пронађена напрслина и брат се брзо опорави, а лекар ништа није могао да схвати. Многи који су познавали владику знали су да га не треба молити – њега је сам Господ слао и указивао му је где и код кога да иде. У Паризу су у болницама сви знали владику Јована и пуштали су га да уђе у свако доба.“ Приказ је из књиге „Свети Јован Шангајски Чудотворац последњих времена – Нова сведочења о Божијем човеку“ Бернард Ле Каро (православни Француз који је саставио животопис) у издању „Образ светачки“ Београд 2013. године.

После Свете Литургије под окриљем великог заштитника овог лечилишта Светог Јована Шангајског приређена је трпеза љубави на којој су се волонтери Милосрдне секције ВДС-а упознали са присутном децом и њиховим родитељима и макар на кратко поделили њихову бригу и охрабрили наду у успешно лечење. Затим су заједно са госпођом Милицом вероучитељицом обишли децу по собама и поделили воће. Мали пацијенти који су због терапије или повреде везани за постељу обрадовали су се гостима, посебно Георгију најмлађем члану Милосрдне секције који је заједно са својим оцем Слободаном дошао у посету и  био „ десна рука“ госпођи Милици. Деца која су се причестила била су врло срећна због тога и радо су причала о себи и другим темама којих смо се дотакли. Имају добар дар запажања и увек помињу побожност њихових бака или родитеља и других блиских особа. После обиласка деце љубазношћу госпође Милице посетили смо зборницу Основне школе „Др Драган Херцог“. Наставно особље  школе држи наставу деци која се лече у овој и на другим клиникама и која због тога не могу да похађају наставу у матичној школи. Сигурно је веома важно што је међу наставним предметима поред природних и друштвених наука и веронаука. Јер само Јеванђељска наука, Јеванђељско семе које ће у чистим маладим душама полако да клија и узраста може да пробуди веру и молитву које ће их најсигурније водити кроз живот и  давати снагу да истрају и преброде болест и сва друга искушења.