vds-logo+text
spc-sr

„Благодат Рођеног од Mене, и моја, нека буду са овим иконама“

У част и славу Пресвете Богородице и иконе Њене Тројеручице, која се молитвено прославља сваког 12/25 јула, волонтери Црквене кухиње Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке направили су крофне од преко 30 килограма брашна.Ова икона Пресвете Богородице једна је од најпоштованијих и најзначајнијих икона српског народа. Сваки српски православни храм  има икону Богородице Тројеручице а има је и велики број верника у својим домовима.

Икону Богородице Тројеручице иконописао је апостол и јеванђелист Лука, први сликар хришћанства, који је ову и још две иконе показао Богородици која је рекла: „Благодат Рођеног од мене, и моја, нека буду са овим иконама.“

Свети Јован Дамаскин се целу ноћ молио пред овом иконом да му Богородица исцели одсечену руку како би наставио да пише о поштовању светих икона и рука му је била исцељена. Свети Сава је Икону добио као благослов из манастира Светог Саве Освећеног и донео ју је српском народу на утеху, укрепљење и спасење.

Чудотворну икону Богородице Тројеручице сви свети Немањићи су чували на свом двору. Српски цар Душан је у 14. веку икону даровао манастиру Студеница. Када је почетком 15. века Студеница постала мета турских освајача, монаси су је да би је  спасили, ставили на магаре  и пустили га, и Икона је нашла пут до Хиландара. Деведесетих година 20. века, поново у тежем периоду за сав српски народ, благословом са Хиландара а на спасење целог народа, копија иконе Богородице Тројеручице је стигла у Србију и налази се у цркви светог Саве на Врачару.

Небројена су чуда, исцељења и помоћи у мукама и невољама која су верни добили усрдним молитвама Мајци Божијој пред овом иконом. Свети Јован Дамаскин каже: Икона је као књига … која нам помаже да се сетимо дела Божијих и Светитеља Његових”. Зато иконе треба поштовати. А поштујемо их ако их стављамо у Храмове, куће и друга места; ако се пред њима Богу клањамо; ако их целивамо; кадимо и свеће пред њима палимо.“

Поклањајући се пред светом иконом ми се поклањамо Господу нашем Исусу Христу. И зато помолимо се да нам Пресвета Богородица осветли пут ка Богу и вечном животу и буде нам молитвена заступница пред Господом.

„О, Пресвета Владичице Богородице, Ти која си се чудесно Јовану Дамаскину јавила, а он веру истиниту и наду непоколебљиву показао, услиши нас грешне који се пред чудотворном иконом Твојом усрдно молимо и тражимо помоћ Твоју: не одбаци молитву ову ради многих сагрешења наших, већ као Мајка милостива и дуготрпељива, избави нас од болести, патње и туге, опрости нам грехе које починисмо и испуни радошћу и весељем све који поштују свету икону Твоју Тројеручицу, да би смо радосно певали и љубављу прославили име Твоје, јер си од свих поколења изабрана и благословена у векове векова. Амин.”