Ако смо болесни, ако се лечимо то не значи да живот треба да стане

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Посета Милосрдне секције Институту за онкологију и радиологију Србије

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су у среду 23. октобра 2019. године посетили децу која се лече на Институту за онкологију и радиологију Србије. Сваки дан у седмици се у нашој Светој Православној цркви посебно молитвено обележава. Среда и петак су посни дани који нас подсећају на дане  када је Јуда издао Христа и на дан када је Господ страдао на крсту и Својим крсним страдањем и славним Васкрсењем показао велику љубав Божију према човеку и отворио му пут у Царство Небеско. Ако су ти важни догађаји и блага јеванђељска вест коју је донео Небески Весник Господ Исус Христос у средишту нашег живота онда се сваки животни крст, па и крст болести, уз Божију помоћ лакше носи. Јереј Зоран Керезовић старешина храма Светих врача Козме и Дамјана и духовник Клиничког центра Србије кроз Свето Причешће деце на лечењу, молитву за њих и разговор труди се да њима и њиховим родитељима пренесе радост вере у Васкрслог Господа Исуса Христа и наду у милост Божију. У томе му скромну помоћ пружају волонтери Милосрдне секције који долазе са њим у посету деци на лечењу.

У уобичајено време у дневном боравку су већ била деца и неколико њих је брзо дошло чим су чули да је стигао свештеник. Обишли смо собе да видимо како се зову деца која су због терапије остала на својим постељама и донели њихова имена оцу Зорану који се увек помоли за сву децу на одељењу. Он је прво узнео молитву „ Господу се помолимо“ и мати Јелисавета је прочитала Оче наш. Отац Зоран се, пре него што је причестио децу помолио Господу Сведржитељу лекару душе и тела да младенце своје, поменувши их по имену, посети својом милошћу, да пружи Своју руку и запрети духу болести, одагна сваку муку, сваку врућицу и пожелео „да вам децо свемилостиви  Господ укаже милост Своју, да вам помогне и да вас спасе и благослови  и да оно што ваши родитељи за вас моле и желе“.

Међу децом која су брзо дошла кад су чули да је стигао свештеник био је и Давид од недавно бруцош на Београдском Универзизету. Веома нас је обрадовао рекавши да је успешно положио испит на Медицинском факултету. Његова мама је додала, као осамнаести на ранг листи. Прошли пут нам је рекао да се спрема за пријемни ипит и ми смо му од срца честитали на постигнутом успеху. Кад смо га питали шта га је подстицало на тако велики труд Давид је рекао:      

-Желео сам да упишем медицину и пре него што сам се разболео, још док сам био мали. Ту сам нашао себе. Кад сам се разболео мислио сам да ћу одустати, али после тога још више сам желео. Хтео сам да покажем да ми ако смо болесни, ако се лечимо и ако смо овде где јесмо то не значи да нам живот треба да стане. Него да треба да наставимо да живимо живот као што смо живели и да наставимо, кад прођемо кроз лечење, као да се ништа није десило. Резултати лечења су добри. Ја желим да испуним своје снове и верујем да ћу успети да то испуним јер има пуно људи који ће помоћи и стати уз нас.“

Давид је родом из Косовске Митровице и у претходном разговору нам је рекао да воли да иде у манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту. Кад смо га о томе питали рекао је: „Што год радим увек се прво помолим Богу и увек ми буде супер. Или одем у цркву или одем до Зочишта.“ Захвалили смо се Давиду на разговору и пожелели њему и свој другој деци да успешно прођу кроз лечење и наставе да живе живот као да се ништа није десило и да остваре своје снове.