vds-logo+text
spc-sr

У манастиру Светог Дионисија Олимпског

Пети дан боравка у Грчкој смо искористили да обиђемо природњачки музеј где смо се упознали са биљним и животињским врстама својственим за ову регију. Научили смо понешто и о географским карактеристикама планине Олимп и околине. Погледали смо и изванредну 3D пројекцију рекламног спота о Олимпској регији. Било је изванредно.

Након посете музеју упутили смо се ка новом манастиру Светог Дионисија Олимпског где смо имали прилику да се упознамо са животним путем Светог Дионисија Олимпског, са историјом старог и новог манастира, као и манастира Светог пророка Илије који се налази на 2803 метра надморске висине. Један од монаха нас је провео кроз богату манастирску ризницу где смо поред историјских списа из времена Турске владавине, великог броја реликвија и икона из 19. века, имали прилику да се поклонимо пред делићима моштију великог броја светитеља. Набројаћу само неке. Ту су налазе делићи моштију Светог Јована Крститеља и Претече, Светог Јована Богослова, Светог великомученика Георгија Победоносца, Светог Дионисија Олимпског…

Уследила је кратка пауза у гостопримници где смо се послужили ратлуком.

Искористили смо прилику па смо се саборно помолили Господу певајући тропаре и благодарствене песме Господу и Мајци Божијој.

Све у свему било је предивно, а ево и фотографија које смо сачували током ових посета.