Митрополит Георгије у Србији

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

…како су красне ноге онијех који доносе глас за мир, који доносе глас за добро!

(Рим. 10, 15)

Коначно смо добили прилику да угостимо великог добротвора српског народа и Српске Православне Цркве, а повод је била промоција књиге „18 дана у Конгу“ на српском језику чији је аутор управо Митрополит Китруса, Катерине и Платамона Г. Георгије.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је примио Митрополита Георгија у свечаној сали Патријаршије. У пријатном и срдачном разговору анализирали су досадашњу сарадњу двеју епархија након чега је Патријарх благословио представљање издања књиге на српском језику на овогодишњем Сајму књига.

Након пријема код Његове Светости Митрополит се радо одазвао позиву Радија „Слово љубве“ и дао интервју. Уследила је посета најстаријем београдском храму Цркви Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру где је Митрополит Георгије имао прилику да се поближе упозна са историјом дворске цркве Обреновића и обиђе музејску збирку и библиотеку. Амбијент митрополитовог конака је било идеално место да Митрополит Георгије да интервју за Телевизију Храм.

Плато београдског сајма био је мали да прими све заинтересоване посетиоце. Међу гостима су били присутни Генерални конзул Грчке Г. Димитриос Михалис, свештеници из Архиепископије и других епархија, верни народ и београдски богословци које је овог лета угостио Митрополит Георгије у својој епархији.

Секретар ВДС-а јереј Владимир Марковић је поздравио све присутне и представио аутора књиге. Предавање је било аутентично и стекао се утисак да су сви присутни осетили део атмосфере у Конгу коју је Митрополит Георгије живо описао. Уследила су питања на која је Митрополит радо одговарао. На самом крају велики број посетилаца је купио књиге, а аутор их је потписивао.

У завршној речи секретар старатељства се захвалио Управи за сарадњу са црквама и верским заједницама и подсетио све присутне да је сав овај труд око објављивања ове књиге, доласка митрополита у Београд и представљања на Сајму књига има за циљ то да се сва добијена средства од продаје књиге пошаљу у Митрополију Конга у Африку као подршка мисионарима и за копање бунара за пијаћу воду.

Надамо се да ће ова мала књига по обиму, а велика по значају стићи до многих читалаца и пробудити у њима свест и савест о мисионарењу које је неодвојиво од саме суштине Цркве јер како је и сам аутор књиге „18 дана у Конгу“ рекао цитирајући Светог Јована Златоустог „Црква или мисионари или не постоји као таква“.