vds-logo+text
spc-sr

Лето пријатељства

У навечерје празника Преображења Господњег, испраћени архијерејским благословом Епископа топличког Г. Арсенија, вишедетне породице у организацији Верског добротворног старатељства предвођени ђаконом Браниславом Јоцићем кренуле су на летовање у Грчку. Спремни за нове авантуре стигли смо на одредиште у јутарњим часовима наредног дана. Дочекало нас је љубазно особље домаћина које нам је помогло да се сместимо у собе.

Летња чаролија је могла да почне…

Љубав домаћина се осећала на сваком кораку. Свако препознавање брата из Србије је праћено осмехом и срдачним поздравима. У самом дому где смо били смештени, домаћини Митрополит Китруса, Катерине и Платамона Г. Георгије са добротворима и особљем дома су излазили у сусрет свим нашим жељама. Спремана нам је богата трпеза која је на најбољи начин показивала жељу домаћина да гости из Србије ниучем не оскудевају. Обишли смо многе светиње и знаменитости Олимпске области и покушали да осетимо како се живело у Грчкој кроз векове. Богато историјско, културно и духовно наслеђе је видно на сваком кораку.

Специјално вече су нам приредили господин Јанис  и његови пријатељи који су нас увесељавали грчким традиционалним песмама и играма уз звуке пондијске лире. Са наше стране деца су рецитовала песме и песмице, а нису изостале ни традиционалне песме српског народа. Те дивне вечери није било разлика међу нама. Некако, сви смо дисали једним плућима и у нама је куцало једно велико Православно срце.

Да би доживљај био комплетан и да небисмо били лишени духовне користи Митрополит Георгије се постарао да се Света Литургија служи и на српском језику. У храму су грчким клирицима саслуживали клирици из Србије, а нисмо оскудевали ни са младим чтецима.

Међу нама самима је владало узајамно поштовање и слога. Деца су дружила као да се знају годинама. Игре у морској води и у песку нису престајале. Нека деца су се ослобађала страхова од воде и разних морских немани и полагано се препуштала чарима плавог мора. Рођена су нова пријатељства, а искриле су и неке симпатије које су прерасле у искрену братско-сестринску љубав.

Посебно се захваљујемо нашем великом донатору фирми „Ласта” и њиховим возачима Зокију и Радету који су били део једне велике породице.

За нама је још једно дивно лето, заувек обележено братском љубави два Православна народа, искреним пријатељствима, дивним дружењима и предивним успоменама.