Улица Француска 31, I спрат
+381 11 2182 776
sekretar@starateljstvo.rs

Menu

Како можеш да помогнеш

Људи се често питају како могу да помогну јер и сами нису финансијски добростојећи.

Многима када се помене “милостиња” и “давање милостиње” најпре падне на памет давање новца.

Међутим, поред новца, постоји широк распон начина на који можемо чинити милостињу и тиме показати да смо ученици Христови.

Такође честу дилему нам представља и мисао да има толико потребитих људи и да ми сами не можемо својим скромним могућностима (нпр. тако што ћемо приложити 500 динара или дати килограм брашна) покрити ни кап у мору сиромаштва наших суграђана.

А истина је да нашим суграђанима који су социјално угрожени не помажемо ми већ сам Господ чија смо ми продужена рука.

 

milostivi-samarjanin

Ми смо само оруђа у рукама Божијим и Он од нас тражи да учинимо само онолико колико можемо, само онолико колико нам је Он сам омогућио, а не да радимо Његов посао уместо Њега – да нахранимо све гладне и обучемо све који су неодевени.

Наше је само да учинимо онолико колико нам је дато, колико можемо да приложимо, и на начин на који можемо. И то ће бити сасвим довољно.

VDS-logo-braonmali

На које све начине можете да чините дела милосрђа и да помогнете:

 

Ако имате новца – позовите нас и донирајте, а ВДС ће се постарати да тај новац проверено стигне онима којима  је најпотребније. Више о овој области милосрдног рада ВДС-а (прикупљању материјалне помоћи) прочитајте ОВДЕ.

Ако имате храну коју можете да дарујете – позовите нас и донесите у нашу црквено-народну кухињу при ВДС-у у Француску 31 у Београду. Чак иако имате могућности да донирате само пакет паштета или друге конзервиране хране и тестенине, не снебивајте се мишљу да је то мало и недовољно – само се јавите и донесите. Мало по мало, нахранићемо све, Бог ће се за то побринути. Више о Црквеној кухињи (припреми и пружању куваних и готових оброка најсиромашнијим суграђанима) можете прочитати ОВДЕ.

Ако имате вишак одеће, обуће, кућног намештаја, опреме за бебе и било коју другу врсту опреме за коју знате да би некоме могло добро да послужи – јавите нам се и донесите.

Ако имате пелене, средства за личну и кућну хигијену и остале кућне и хигијенске потребштине – донесите и ми ћемо то усмерити тачно ономе коме је то непоходно.

Ако сте у прилици да неке ствари, потребштине, лекове, храну набавите по набавној или фабричкој цени – јавите се да видимо како да ту могућност адекватно искористимо.

 

Ако сте лекар, здравствени и медицински радник и вољни сте да сат-два свог времена недељно одвојите да бисте пружили здравствену помоћ и савете људима који до лекара тешко долазе а потребан им је – прикључите се нашем Здравственом саветовалишту. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Ако сте филолози, познајете стране језике, ако сте вероучитељи или просветни радници, ако умете да радите креативне активности са децом или са одраслима – милостињу можете чинити пружајући бесплатне часове у нашој учионици. Више о бесплатној настави прочитајте ОВДЕ.

Ако имате било које друго знање за које знате да може бити од помоћи  (нпр. знате како се гаји поврће и воће, разумете се у основне програме на рачунару, умете да везете и шијете, умете да дизајнирате летке и брошуре, итд) – пишите нам да заједнички пронађемо начин да ваша знања и вештине преточите у служење Господу.

 

Ако сте вољни да одвојите неколико сати свог времена недељно или месечно – постаните волонтер наше црквене кухиње, послужујте куваним оброцима наше најсиромашније суграђане, или крените са нама у милосрдне посете домовима, болницама, клиникама, центрима за старе, незбринуту децу или децу ометену у развоју. Уз дружење са осталим волонтерима коју су на истом племенитом задатку, видећете како милосрдни рад добро чини и вама самима. Више о нашој Милосрдној секцији и Црквеној кухињи прочитајте на овим страницама: Милосрдна секција , Црквена кухиња.

Ако сте далеко или нисте у могућности да допринесете на неки од горњих начина – опет можете нешто учинити. Једноставно, проширите добар глас о ВДС-у путем Фејсбука и осталих друштвених мрежа, “лајкујте” наше позиве на активности, позовите пријатеље путем е-маила да посете наш сајт и да се упознају са свиме што радимо.

VDS-logo-braonmali

Ако сте се препознали у макар једној овој тачки и спремни сте да нам се придружите – чекамо вас!

Ово је прилика да истовремено са испуњавањем Христових заповести о љубави према ближњима упознамо друге људе који деле исте вредности и да будемо део заједнице са Христом по среди нас.

 

 

Leave a Comment

Special
Offers
GET EXTRA 50% OFF
Mother's Day
Sale ends in
SHOP NOW